Przejdź do treści

Festival 12 potraw i jednej choinki, czyli złap za worek mikołaja

  • przez

Znaczącym wydarzeniem zajęć kulinarnych był zorganizowany pod koniec bieżącego okresu sprawozdawczego „Festiwal 12 potraw wigilijnych”. Festiwal miał na celu zapoznanie uczestników z tradycją wieczerzy wigilijnej nie tylko w krajach Unii Europejskiej, ale przede wszystkim w Polsce. Dzieci i młodzież zapoznały się z tradycją związaną z przygotowywaniem wieczerzy oraz ze sposobem przyrządzania potraw. Przedstawiono tradycję krajów takich jak: Szwecja, Dania, Finlandia, Wielka Brytania, Stany Zjednoczone, Australia oraz Rosja. Tradycyjne potrawy wigilijne dotyczyły tylko Polski. Festiwal odbył się w TPD oraz Świetlicy „Wspólnego Podwórka” Łącznie w Festiwalu uczestniczyło ok 80 osób.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.